wtorek, 23 października 2012

Krem z pomidorów z cukinią i natką selera











Dziś na obiad krem z pomidorów. Pomidory uwielbiam w każdej postaci :-)

Danie bezglutenowe i bez laktozy.

Składniki:

2  puszki obranych pomidorów
2 małe cebule
3 ząbki czosnku

1/2 cukinii
3 łodygi naci selera

sól
suszone chilli
świeży tymianek (może też być suszony)

Porcja dla 2-3 osób


Przygotowanie zaczynam od pokrojenia cebuli w drobną kostkę, czosnek rozbijam w moździerzu, oba składniki podsmażam na patelni. Kiedy są gotowe przekładam je do do garnka, następnie wlewam dwie puszki pomidorów. Jeśli pomidory z puszki są w małych kawałkach nie trzeba nic z nimi robić, ja kupiłam całe pomidory bez skórki, więc musiałam je wyłowić i pokroić w drobne kawałki. Dolewam szklankę wody. Przyprawiam pokrojoną suszoną papryczką chilli i solą.


Kiedy zupa się gotuje kroję cukinie w drobną kostkę, nać selera w dość cienkie plastry. Szatkuję tymianek, nie koniecznie drobno. Jeśli ma się pomocnika w postaci dziecka można zlecić mu oberwanie listków od łodyg - wówczas nie trzeba szatkować, a dziecko będzie zadowolone z zadania :-)

Kiedy zupa jest już prawie gotowa - zagotowała się - dodaję pokrojoną cukinię, seler i tymianek. Gotuję wszystko kolejne 3-4 minuty, tak aby dodane warzywa zostały na wpółsurowe.

Tymianek dodaję pod koniec gotowania by nie stracił aromatu, wszystkie zioła należy dodawać podczas końcowego procesu gotowania.

Gotową zupę wlewam do miseczek i posypuje surowymi kawałkami cukinii i selera, aby ładnie wyglądała.

Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. Tak jeszcze nie jadłam, ale zapewne spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Krem pomidorowy jest pyszny w każdej wersji :-) Kolejne warianty niedługo :-)

    OdpowiedzUsuń