Coś smacznego i szybkiego - nóżki kurczaka pieczone w świeżej, słodkiej papryce i cebuli.
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
Składniki:
4 nóżki kurczaka
1 papryczka chilli
2 czerwone słodkie papryki
1 żółta słodka papryka
4 małe cebule
3 łyżki oliwki z oliwek
1/8 kostki masła
sól
pieprz
białe wino
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
...a co kurczaczka...
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
Pieczone ziemniaczki
Składniki:
4 ziemniaki
4 ząbki czosnku
świeża bazylia
oliwka z oliwek
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
Marynata do mięsa:
Umyte uda kurczaka wkładam do miski, posypuję solą i pieprzem.
Następnie dodaję około 3 łyżek oliwki z oliwek, trochę masła dla smaku oraz pół szklanki białego wina.
W sklepie nie było pół słodkiego, więc używam wytrawnego - do gotowania jak dla mnie wystarczy najtańsze ;-)
Mięso w marynacie najlepiej było by zostawiać na klika godzin, ja tyle czasu dziś nie mam, więc marynuje się około godzinki.
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
Jak przygotować ziemniaczki?
Ziemniaki kroję w grube plastry, posypuję solą, oblewam oliwką, wyciskam czosnek.
Wszystko mieszam.
Wkładam do gorącego piekarnika.
I to wszystko :-)
Wróćmy do nóżek z kurczaka...
Zamarynowane mięso przekładam do naczynia żaroodpornego - nie przykrywam go - wkładam do gorącego piekarnika. Dolewam wina, łącznie wlałam do nóżek prawie pół butelki wina. Kiedy mięso jest już prawie ugotowane dodaję pokrojoną paprykę i cebulę. Paprykę pokroiłam w plasterki, cebulę w piórka. Po kilku minutach mieszam warzywa, aby zatopiły się w winie, dodaję soli i pieprzu do smaku. Mięso piekłam około godzinę przy temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!!! :-)
Ziemniaki kroję w grube plastry, posypuję solą, oblewam oliwką, wyciskam czosnek.
Wszystko mieszam.
Wkładam do gorącego piekarnika.
I to wszystko :-)
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
Wróćmy do nóżek z kurczaka...
Zamarynowane mięso przekładam do naczynia żaroodpornego - nie przykrywam go - wkładam do gorącego piekarnika. Dolewam wina, łącznie wlałam do nóżek prawie pół butelki wina. Kiedy mięso jest już prawie ugotowane dodaję pokrojoną paprykę i cebulę. Paprykę pokroiłam w plasterki, cebulę w piórka. Po kilku minutach mieszam warzywa, aby zatopiły się w winie, dodaję soli i pieprzu do smaku. Mięso piekłam około godzinę przy temperaturze 180 stopni.
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
Kolacja dla czterech osób gotowa :-)
Wszystkim smakowało, więc danie śmiało polecić mogę :-)
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
![]() |
http://photographerandmore.blogspot.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz