czwartek, 30 maja 2013

Zupa z klopsami


 Produkty:
- ziemniaki
- cebula
- mięso mielone (jakie kto lubi, ja kupiłam z indyka)
- jajko
- czosnek
- śmietana
- sól
- pieprz


Zaczynam od obrania ziemniaków i cebuli. Ziemniaki kroję w małe kawałki, cebule - jedną w kostkę (ta będzie do pulpetów), dwie w piórka - te wrzucam do garnka z wodą i ziemniakami. Gotuję wszystko na małym gazie, w międzyczasie szykuję pulpety.






Do pulpetów potrzebuję mielone mięso, jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, starty ząbek lub dwa czosnku - zależy od ilości mięsa, sól i pieprz.


Wszystkie składniki mieszam w misce. 




Pulpety powinny być małe. Można do ich formowanie użyć łyżeczki. Jak widać na zdjęciach, robię je dość niedbale, nie muszę być idealnie równe. Ważne by były podobnej wielkości i aby się nie rozpadały.


Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodaję pulpeciki. Kładę je pojedynczo na wodzie. Staram się kłaść je w różnych miejscach, aby się nie posklejały.

Dodaję soli i pieprzu, całe duże opakowanie śmietany. Gotuję kilka minut.


Zupa według przepisu babci jest gotowa!

Smacznego! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz