Dziś na obiad krem z pomidorów. Pomidory uwielbiam w każdej postaci :-)
Danie bezglutenowe i bez laktozy.
Składniki:
2 puszki obranych pomidorów
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
1/2 cukinii
3 łodygi naci selera
sól
suszone chilli
świeży tymianek (może też być suszony)
Porcja dla 2-3 osób
Przygotowanie zaczynam od pokrojenia cebuli w drobną kostkę, czosnek rozbijam w moździerzu, oba składniki podsmażam na patelni. Kiedy są gotowe przekładam je do do garnka, następnie wlewam dwie puszki pomidorów. Jeśli pomidory z puszki są w małych kawałkach nie trzeba nic z nimi robić, ja kupiłam całe pomidory bez skórki, więc musiałam je wyłowić i pokroić w drobne kawałki. Dolewam szklankę wody. Przyprawiam pokrojoną suszoną papryczką chilli i solą.
Kiedy zupa się gotuje kroję cukinie w drobną kostkę, nać selera w dość cienkie plastry. Szatkuję tymianek, nie koniecznie drobno. Jeśli ma się pomocnika w postaci dziecka można zlecić mu oberwanie listków od łodyg - wówczas nie trzeba szatkować, a dziecko będzie zadowolone z zadania :-)
Kiedy zupa jest już prawie gotowa - zagotowała się - dodaję pokrojoną cukinię, seler i tymianek. Gotuję wszystko kolejne 3-4 minuty, tak aby dodane warzywa zostały na wpółsurowe.
Tymianek dodaję pod koniec gotowania by nie stracił aromatu, wszystkie zioła należy dodawać podczas końcowego procesu gotowania.
Gotową zupę wlewam do miseczek i posypuje surowymi kawałkami cukinii i selera, aby ładnie wyglądała.
Smacznego! :-)