sobota, 20 października 2012
Pieczone skrzydełka z czosnkiem i miodem
Skrzydełka z czosnkiem i miodem zawsze są pyszne...
Składniki:
8 skrzydełek z kurczaka
4 duże ząbki czosnku
miód
oliwa z oliwek
sól
(porcja dla dwóch osób)
Umyte skrzydełka wkładam do naczynia żaroodpornego, sole je dość mocno. Czosnek rozdrabniam w moździerzu, oczywiście można go posiekać lub użyć wyciskarki do czosnku (ja jej nie posiadam i używam moździerz). Czosnek dodaję do skrzydełek, zdecydowanie skrzydełka wymagają dużo czosnku. Następnie wlewam trochę oliwy z oliwek. Nie dużo, oliwka jest po to, by mięso nie przywarło do naczynia. Mieszam składniki, aby wszystkie skrzydełka były osolone i przyprawione czosnkiem.
Wkładam skrzydełka do rozgrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni.
Skrzydełka co jakiś przewracam by wszystkie równo się upiekły.
Kiedy skrzydełka są prawie upieczone dodaję miód - 3 czubate łyżki. To ważne, aby miodu nie dodać na początku, ponieważ spali się i danie będzie niesmaczne.
Po około 30 minutach pieczenia - obiad gotowy!
Jako dodatek proponuję pieczywo czosnkowe.
Smacznego! ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz