piątek, 26 lipca 2013

In the city # Bazyliszek # rozkosz ;-)


Kiedy nie dawno przeprowadzałam się ponownie do Warszawy, kolega zachwalał mule w białym winie z Bazyliszku na Starym Rynku... prawdę mówił :-)

Danie cudowne, mule + białe wino = brak glutenu, poza podanymi składnikami w daniu była natka pietruszki i troszkę cebuli... cudo w ustach ;-)

Dowodem udanego dania są marne zdjęcia ;-)

Polecam! 

I w miejscu bez bezglutenowego menu można zjeść cudowną potrawę i nie odchorować wyjścia na kolację z domu ;-)

Mule w białym winie podawane są w czwartki i piątki ;-)


poniedziałek, 22 lipca 2013

Naleśniki z pastą z kurczaka.



Przepis na naleśniki podałam kilka dni temu, znajduje się pod linkiem: 
http://tocojem.blogspot.com/2013/07/nalesniki-bez-glutenu-bez-laktozy.html
 dziś naleśniki w wersji męskiej, mięsnej ;-)


Zaczynam od umycie udek kurczaka, umyte posypuję solą, kuszonym chilli, polewam oliwą ze słonecznika. Wkładam mięso do lodówki, aby przeszło przyprawami, im dłużej poleży w przyprawach tym lepiej. Mięso przyprawiłam rano, a piekłam popołudniu.



Udka piekę bez nakrycia, początkowo w wysokiej temperaturze, następnie zmniejszam ją. Udka obracam, aby przypiekły się z każdej strony.


Po upieczeniu - czekam aż wystygnął i kroje drobno. Robiłam porcję tylko dla siebie, więc pokroiłam tylko jedno udko.


Bardzo drobno kroję udko, o którym wspomniałam, dwa plasterki cebuli, trochę zielonej pietruszki,  dwie łyżki sera feta.


Do pokrojonych składników dodaję koncentrat pomidorowy, jedną łyżkę stołową. Wszystko mieszam. Mięso było przyprawione, więc pasty już nie doprawiam.  


Pasta z kurczaka gotowa. Wystarczy posmarować nią naleśniki lub kanapki i zjeść ;-)

Smacznego! ;-)


niedziela, 21 lipca 2013

Niedzielne, leniwe śniadanie ;-)



Sałatkę zrobiłam z połowy pomidora, natki pietruszki, szczypiorku, sera feta. Warzywa przyprawiłam jedynie solą i oliwą z oliwek.

Leniwej i smacznej niedzieli ;-)