sobota, 20 października 2012
Pieczone skrzydełka z czosnkiem i miodem
Skrzydełka z czosnkiem i miodem zawsze są pyszne...
Składniki:
8 skrzydełek z kurczaka
4 duże ząbki czosnku
miód
oliwa z oliwek
sól
(porcja dla dwóch osób)
Umyte skrzydełka wkładam do naczynia żaroodpornego, sole je dość mocno. Czosnek rozdrabniam w moździerzu, oczywiście można go posiekać lub użyć wyciskarki do czosnku (ja jej nie posiadam i używam moździerz). Czosnek dodaję do skrzydełek, zdecydowanie skrzydełka wymagają dużo czosnku. Następnie wlewam trochę oliwy z oliwek. Nie dużo, oliwka jest po to, by mięso nie przywarło do naczynia. Mieszam składniki, aby wszystkie skrzydełka były osolone i przyprawione czosnkiem.
Wkładam skrzydełka do rozgrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni.
Skrzydełka co jakiś przewracam by wszystkie równo się upiekły.
Kiedy skrzydełka są prawie upieczone dodaję miód - 3 czubate łyżki. To ważne, aby miodu nie dodać na początku, ponieważ spali się i danie będzie niesmaczne.
Po około 30 minutach pieczenia - obiad gotowy!
Jako dodatek proponuję pieczywo czosnkowe.
Smacznego! ;-)
Małe co nieco.... przed obiadkiem ;-)
Jeśli lubisz jak ja podjadać gotując, przystawka to doskonałe wyjście by nie zjeść połowy obiadu zanim się ugotuje :-)
Surowe warzywa zawsze są pyszne, a przede wszystkim przygotowanie ich to kilka chwil. Dziś czekając na obiad podjadam marchewkę i nać selera. Taki mały starter jest wspaniałym ratunkiem kiedy goście się spóźniają a ja czekając konam z głodu ;-)
Ale smaczne zapachy ulatniają się z piekarnika...
piątek, 19 października 2012
Domowe sucharki
Co do pracy najlepiej zabrać z sobą, jako przekąskę?
Coś smacznego, coś zdrowego, coś sycącego...
Domowe sucharki robi się w ciągu kwadransa :-)
Wystarczy pokroić chleb ( w tym przypadku bezglutenowy). Sugeruję cienkie skibki i włożyć do piekarnika. By oszczędzić czas wkładam kromki do jeszcze nie rozgrzanego piekarnika a temperaturę ustawiam na 180 stopni.
I oto lunch szykuje się sam, a ja mam kwadransik na umalowanie się i uczesanie :-)
Sucharki pysznie smakują z dżemem lub miodem.... ;-)
środa, 17 października 2012
Pieczony mintaj
Rybka zawsze jest dobrym wyborem, jest zdrowa i nie tuczy :-)
Przygotowanie filetu z mintaja do pieczenia zajmuje około 3 do 5 minut. Wystarczy włożyć go naczyniu żaroodpornym, położyć na nim plasterki imbiru, posypać solą i pieprzem.
No i włożyć do piekarnika. Ja rybę zawsze piekę w niskiej temperaturze (140 stopni), by jej nie wysuszyć i by nie spalić, jak zajmę się czymś i zapomnę o niej na chwilę :-)
Do mintaja proponuję sałatkę z sałaty rzymskiej i szczypiorku doprawioną olejem z oliwek, solą i pieprzem. Skropioną sokiem z cytryny.
Smacznego! :-)
Coś dla urody!
Olejek keratynowy!
Mała kapsułka! Małe cudo! :-)
Olejek keratynowy jest świetną odżywką dla brwi, rzęs oraz paznokci. Wystarczy wieczorem posmarować nim brwi, by je wzmocnić, efekt widać już po dwóch tygodniach! Rewelacja!
To samo tyczy się paznokci i skórek przy paznokciach :-)
Olejek można kupić w aptece. Kosztuje około 12 złotych.
Polecam jesienną kurację :-)
Zapiekanka z cukinii.
Zapraszam na zapiekankę z cukinii. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem około 40 minut. Poziom zaawansowania zdobytych umiejętności w kuchni zerowy :-)
Wariant w 100% wegetariański!!! :-)
Składniki:
cukinia
ziemniaki
cebula
sól
pieprz
kruszone chilli (może być przyprawa chilli)
oliwa z oliwek
rozmaryn (najlepiej świeży)
Ilość każdego ze składników zależy od gotującego :-)
Zaczynamy oczywiście od umycia cukinii oraz obrania ziemniaków i cebuli. Cukinii nie obieramy, żeby nie rozpadła się podczas pieczenia.
Przygotowane warzywa należy pokroić w plastry nie grubsze niż 1 cm, ja preferuję grubość około 0,5 cm - szybciej warzywa się pieką. Pokrojone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, np w kolejności cukinia, cebula, ziemniaki. Ilość warstw zależy od ilości warzyw, którą przygotujemy.
Po ułożeniu warstw polewany warzywa oliwą z oliwek, dzięki temu nie przywrą do dnia podczas pieczenia. Solimy, doprawiamy pieprzem i chilli. Posypujemy listkami rozmarynu.
Wkładamy do ciepłego piekarnika, proponuję temperaturę 180 stopni.
Teraz wystarczy cierpliwie poczekać, aż warzywa zmiękną i przypieką się ;-)
Smacznego!
Herbata - napój, który krzepi ;-)
Jak powiedziała Agnes z filmu "Kroniki portowe" - HERBATA TO DOBRY NAPÓJ, KRZEPI!
Z pewnością herbata z miodem i imbirem krzepi organizm w zimne jesienne dnie. Miód to samo zdrowie a imbir jest dobry na wszystko, ponieważ ma właściwości rozgrzewające.
Ciepły herbaciany napój imbirowo - miodowy jest idealny na chłodne, deszczowe wieczory. Polecam na dzisiejszy wieczór herbatkę i film "Kroniki portowe" ;-)
Jak przygotować magiczną miksturę?
Należy zaparzyć czarną herbatę, pokroić imbir w cienkie plasterki (ilość zależy od preferencji spożywającego - jest ostry), dodać do zaparzonej herbaty, osłodzić miodem. Gotowe! :-)
Miód...
Coś słodkiego dla osłody :-)
Nic nie smakuje tak pysznie, jak tosty z miodem. Świerze pieczywo podgrzane w piekarniku i topiący się na nim miód... miami... Miód oczywiście z pasieki, nie z supermarketu ;-)
Smacznego!
Oto ja!
Lekko leniwa z natury, lubiąca dobrą kuchnię, ale równocześnie nielubiąca ślęczeć godzinami w kuchni... No chyba, że z kimś dla kogo gotuję, w towarzystwie, z pysznym winkiem lub drinkiem w kuchni można siedzieć godzinami... :-)
Jednak rzeczywistość wygląda tak, że zazwyczaj każdy z nas gotuje coś na szybko po całym dniu obowiązków. Właśnie tak, planuję gotować smacznie i szybko :-)
Oczywiście z pewnymi wyjątkami, kiedy priorytetem będzie PYSZNIE!!!! :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)