sobota, 20 października 2012

Pieczone skrzydełka z czosnkiem i miodem





Skrzydełka z czosnkiem i miodem zawsze są pyszne...

Składniki:

8 skrzydełek z kurczaka
4 duże ząbki czosnku
miód
oliwa z oliwek
sól

(porcja dla dwóch osób)


Umyte skrzydełka wkładam do naczynia żaroodpornego, sole je dość mocno. Czosnek rozdrabniam w moździerzu, oczywiście można go posiekać lub użyć wyciskarki do czosnku (ja jej nie posiadam i używam moździerz). Czosnek dodaję do skrzydełek, zdecydowanie skrzydełka wymagają dużo czosnku. Następnie wlewam trochę oliwy z oliwek. Nie dużo, oliwka jest po to, by mięso nie przywarło do naczynia. Mieszam składniki, aby wszystkie skrzydełka były osolone i przyprawione czosnkiem.

Wkładam skrzydełka do rozgrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni.

Skrzydełka co jakiś przewracam by wszystkie równo się upiekły.

Kiedy skrzydełka są prawie upieczone dodaję miód - 3 czubate łyżki. To ważne, aby miodu nie dodać na początku, ponieważ spali się i danie będzie niesmaczne.

Po około 30 minutach pieczenia - obiad gotowy!

Jako dodatek proponuję pieczywo czosnkowe.

Smacznego! ;-)







Małe co nieco.... przed obiadkiem ;-)







Jeśli lubisz jak ja podjadać gotując, przystawka to doskonałe wyjście by nie zjeść połowy obiadu zanim się ugotuje :-)

Surowe warzywa zawsze są pyszne, a przede wszystkim przygotowanie ich to kilka chwil. Dziś czekając na obiad podjadam marchewkę i nać selera. Taki mały starter jest wspaniałym ratunkiem kiedy goście się spóźniają a ja czekając konam z głodu ;-)

Ale smaczne zapachy ulatniają się z piekarnika...

piątek, 19 października 2012

Domowe sucharki





Co do pracy najlepiej zabrać z sobą, jako przekąskę?

Coś smacznego, coś zdrowego, coś sycącego...

Domowe sucharki robi się w ciągu kwadransa :-)

Wystarczy pokroić chleb ( w tym przypadku bezglutenowy). Sugeruję cienkie skibki i włożyć do piekarnika. By oszczędzić czas wkładam kromki do jeszcze nie rozgrzanego piekarnika a temperaturę ustawiam na 180 stopni.

I oto lunch szykuje się sam, a ja mam kwadransik na umalowanie się i uczesanie :-)

Sucharki pysznie smakują z dżemem lub miodem.... ;-)

środa, 17 października 2012

Pieczony mintaj






Rybka zawsze jest dobrym wyborem, jest zdrowa i nie tuczy :-)

Przygotowanie filetu z mintaja do pieczenia zajmuje około 3 do 5 minut. Wystarczy włożyć go naczyniu żaroodpornym, położyć na nim plasterki imbiru, posypać solą i pieprzem.

No i włożyć do piekarnika. Ja rybę zawsze piekę w niskiej temperaturze (140 stopni), by jej nie wysuszyć i by nie spalić, jak zajmę się czymś i zapomnę o niej na chwilę :-)

Do mintaja proponuję sałatkę z sałaty rzymskiej i szczypiorku doprawioną olejem z oliwek, solą i pieprzem. Skropioną sokiem z cytryny.

Smacznego! :-)



Coś dla urody!



Olejek keratynowy!

Mała kapsułka! Małe cudo! :-)

Olejek keratynowy jest świetną odżywką dla brwi, rzęs oraz paznokci. Wystarczy wieczorem posmarować nim brwi, by je wzmocnić, efekt widać już po dwóch tygodniach! Rewelacja!

To samo tyczy się paznokci i skórek przy paznokciach :-)

Olejek można kupić w aptece. Kosztuje około 12 złotych.

Polecam jesienną kurację :-)

Zapiekanka z cukinii.











Zapraszam na zapiekankę z cukinii. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem około 40 minut. Poziom zaawansowania zdobytych umiejętności w kuchni zerowy :-)

Wariant w 100% wegetariański!!! :-)

Składniki:

cukinia
ziemniaki
cebula

sól
pieprz
kruszone chilli (może być przyprawa chilli)
oliwa z oliwek
rozmaryn (najlepiej świeży)

Ilość każdego ze składników zależy od gotującego :-)

Zaczynamy oczywiście od umycia cukinii oraz obrania ziemniaków i cebuli. Cukinii nie obieramy, żeby nie rozpadła się podczas pieczenia.

Przygotowane warzywa należy pokroić w plastry nie grubsze niż 1 cm, ja preferuję grubość około 0,5 cm - szybciej warzywa się pieką. Pokrojone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, np w kolejności cukinia, cebula, ziemniaki. Ilość warstw zależy od ilości warzyw, którą przygotujemy.

Po ułożeniu warstw polewany warzywa oliwą z oliwek, dzięki temu nie przywrą do dnia podczas pieczenia. Solimy, doprawiamy pieprzem i chilli. Posypujemy listkami rozmarynu.

Wkładamy do ciepłego piekarnika, proponuję temperaturę 180 stopni.

Teraz wystarczy cierpliwie poczekać, aż warzywa zmiękną i przypieką się ;-)

Smacznego!

Herbata - napój, który krzepi ;-)





Jak powiedziała Agnes z filmu "Kroniki portowe" - HERBATA TO DOBRY NAPÓJ, KRZEPI!

Z pewnością herbata z miodem i imbirem krzepi organizm w zimne jesienne dnie. Miód to samo zdrowie a imbir jest dobry na wszystko, ponieważ ma właściwości rozgrzewające.

Ciepły herbaciany napój imbirowo - miodowy jest idealny na chłodne, deszczowe wieczory. Polecam na dzisiejszy wieczór herbatkę i film "Kroniki portowe" ;-)

Jak przygotować magiczną miksturę?

Należy zaparzyć czarną herbatę, pokroić imbir w cienkie plasterki (ilość zależy od preferencji spożywającego - jest ostry), dodać do zaparzonej herbaty, osłodzić miodem. Gotowe! :-)

Miód...




Coś słodkiego dla osłody :-)

Nic nie smakuje tak pysznie, jak tosty z miodem. Świerze pieczywo podgrzane w piekarniku i topiący się na nim miód... miami... Miód oczywiście z pasieki, nie z supermarketu ;-)

Smacznego!

Oto ja! 

Lekko leniwa z natury, lubiąca dobrą kuchnię, ale równocześnie nielubiąca ślęczeć godzinami w kuchni... No chyba, że z kimś dla kogo gotuję, w towarzystwie,  z pysznym winkiem lub drinkiem w kuchni można siedzieć godzinami... :-)

Jednak rzeczywistość wygląda tak, że zazwyczaj każdy z nas gotuje coś na szybko po całym dniu obowiązków. Właśnie tak, planuję gotować smacznie i szybko :-)

Oczywiście z pewnymi wyjątkami, kiedy priorytetem będzie PYSZNIE!!!! :-)