czwartek, 5 września 2013

Gulasz z wieprzowiny i pieczarek


Składniki:

karkówka wieprzowa
cebula
pieczarki
masło
czosnek
chilli
oliwa
sól
pieprz


Zaczynam od mięsa. Myję je i kroję w sporej wielkości kosteczkę, kawałki są mniej więcej równiej wielkości. Karkówkę posypuję solą, pieprzem, kuszonym chilli, polewam olejem.




Kiedy mięso się marynuję, obieram i kroję cebulę. Kroje ją grubo, dość nie dbale i tak podczas gotowania rozgotuje się, dzięki czemu zagęści sos.



Cebulę szklę na maśle. Nie przysmażam jej.



Na powyższym zdjęciu moja piękna przedwojenna podłoga, w której jestem zakochana. Uwielbiam starocie - stare podłogi, parkiety, meble...


Kiedy cebula się smaży, kroję pieczarki. Również w duże kawałki, mniejsze kroję w ćwiartki, większe na sześć kawałków. Po zdjęciu cebuli z ognie i przerzuceniu jej do garnka na patelni lądują pieczarki, które smażę dosłownie 3 minutki - na dużym ogniu.



Pieczarki lądują w garnku z cebulą.


Kiedy pieczarki są gotowe, wrzucam na patelnię wcześniej przyprawione mięso. Smażę je z każdej strony. Nadal wszystko robię na dużym ogniu. Mięso dodaję do garnka z cebulą i pieczarkami. Wlewam do niego wodę, tyle aby prawie zakryć znajdujące się w garnku produkty. 


Dodaję papryczkę chilli. Dziś mam ochotę na ostre danie, jeśli wolisz łagodne smaki, nie dodawaj papryczki.





Zmniejszam gaz pod garnkiem na bardzo mały. Dodaję trochę masła i soli.


Podczas pierwszego smakowania czegoś mi brakowało, więc dodałam ząbek czosnku.


Gulasz gotuję na małym ogniu ponad dwie godziny.


Dziś dodatkiem go gulaszu będzie makaron, oczywiście bezglutenowy. Zazwyczaj takie dania jem bez dodatków - makaronu, ziemniaków itd.


Gulasz wyszedł całkiem niezły ;-)

Smacznego! ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz