Dziś podaję przepis na ciasto według przepisu babci. Przepis lekko zmodyfikowałam, aby było bezglutenowe i bez laktozy ;-)
Składniki:
1/4 kostki masła
1 całe jajko
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki bezglutenowej
3/4 szklanki napoju sojowego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (max 1/4)
1 szczypta soli
Opakowanie cukru waniliowego
Ciasto przygotowuję szybko i leniwie. Wszystkie składniki wrzucam do miski, mieszam i wlewam do przygotowanej foremki. Za niedbalstwo, zawsze babcia mnie strofuje, mówiąc, że ciasto trzeba dobrze wyrobić by urosło. Zazwyczaj po tym, jak strofuje chwali gotowy wypiek ;-)
Śliwek dodaję tyle ile zdołam upchnąć, według mnie owoców nigdy nie ma za dużo w cieście ;-)
Smacznego!
maslo ma laktoze
OdpowiedzUsuń