czwartek, 31 października 2013

Ciasto za śliwkami


Dziś podaję przepis na ciasto według przepisu babci. Przepis lekko zmodyfikowałam, aby było bezglutenowe i bez laktozy ;-)




Składniki:

1/4 kostki masła
1 całe jajko
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki bezglutenowej
3/4 szklanki napoju sojowego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (max 1/4)
1 szczypta soli
Opakowanie cukru waniliowego





Ciasto przygotowuję szybko i leniwie. Wszystkie składniki wrzucam do miski, mieszam i wlewam do przygotowanej foremki. Za niedbalstwo, zawsze babcia mnie strofuje, mówiąc, że ciasto trzeba dobrze wyrobić by urosło. Zazwyczaj po tym, jak strofuje chwali gotowy wypiek ;-)


Śliwek dodaję tyle ile zdołam upchnąć, według mnie owoców nigdy nie ma za dużo w cieście ;-)


Ciasto ślicznie wyrosło.
Prezentuje je w foremce, ponieważ w foremce jedzie ze mną w odwiedziny ;-)


Smacznego!

1 komentarz: